Twintig zelfstudietips

Als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van jouw zelfstudievaardigheden, dan raden wij 20 gewoontes aan die je zullen helpen om elk onderwerp, elke vaardigheid of elk belangrijk concept onder de knie te krijgen. Daar gaan we!

1. Bereid je studieomgeving voor

Als je geen klaslokaal hebt om je zo gefocust mogelijk te houden, moet je je eigen studieruimte creëren. Het is belangrijk om daarvoor je bureau te organiseren. Zorg voor een comfortabele stoel, een laptop, de boeken en notebooks die je nodig hebt en wat pennen/potloden/markers. En als je een student bent, dan is het belangrijk om een studieomgeving en rooster op te zetten dat vrij is van afleiding.

 

3. Markeer belangrijke informatie
Je moet elk belangrijk begrip dat je tegenkomt markeren. Je kunt dit op verschillende manieren doen:

Gebruik neon markeerstiften voor fysieke boeken die je bezit.
Maak aantekeningen in een gespecialiseerd dagboek of notitieboek, zoals de highlight- en bladwijzerfunctie op je favoriete eReader.
Download en gebruik een notitie app op je telefoon.
Neem je notities op in een digitaal opslagapparaat zoals Evernote.

Het menselijk brein is niet ontworpen om elk stukje informatie dat je tegenkomt te onthouden. Dus als je denkt dat een stukje informatie belangrijk is, neem dan de tijd om het vast te leggen in een systeem waar je ergens in de toekomst naar kunt verwijzen.

 

5. Volgen van referenties
Wanneer je serieus materiaal leest, vindt je referenties uit boeken, wetenschappelijke artikelen, statistische bronnen en andere soorten publicaties die de auteur hebben geholpen de feiten te ondersteunen. Vind die materialen en je krijgt een hele nieuwe dimensie van het onderwerp waar je op gefocust bent.

 

7. Studeer elke dag!
Het is beter om elke dag een half uurtje te studeren dan om een heel weekend lang te studeren en dan je doel voor de komende dagen te vergeten. Routine is belangrijk! Organiseer je leerschema in korte, frequente sessies, zodat je je kunt concentreren op het materiaal.

 

9. Sluit je aan bij online communities van studenten en methoden
Briljante geesten trekken elkaar aan. Je wilt niet geïsoleerd studeren, dus zorg ervoor dat je de juiste Facebook groepen, sub-reddit-communities en LinkedIngroepen vindt die je in contact brengen met mensen waar je van kunt leren. Het gaat hier om kwaliteit boven kwantiteit. Het is beter om één groep te vinden vol met deskundige mensen, in plaats van je aan te sluiten bij tientallen groepen, vol met individuen die zich alleen maar richten op informatie van lage kwaliteit.

 

11. Zoek naar online cursussen
Veel gerenommeerde universiteiten bieden gratis online cursussen aan op websites. Als je anders wil zijn dan de menigte van online leerlingen, wil je misschien onverwachte kennisbronnen uitproberen. Er zijn tal van online bestemmingen die je in staat stellen om de kennis te vergaren die je nodig hebt.

 

13. Lees niet alleen. Maar beoordeel!
Zorg ervoor dat je een samenvatting maakt van de dingen die je die dag hebt geleerd. Maak aantekeningen en bekijk ze na afloop van de leersessie. Deze oefening zal je helpen om het materiaal veel gemakkelijker in je op te nemen.

 

15. Schrijf teksten en onderzoeksverslagen
Weet je wat je kan inspireren om meer te leren? Schrijven! Kies een onderwerp en schrijf er een gedetailleerd opstel of onderzoeksverslag over. Publiceer deze op jouw eigen blog/op social media en ga in discussie met lezers.

 

17. Gebruik een schema
Zelfstudie moet een verplichting zijn, geen tijdverdrijf. Zorg ervoor dat het in jouw planning past als een regelmatige activiteit met deadlines en verantwoordelijkheden. Een beroemd citaat (dat vaak aan Aristoteles wordt toegeschreven) is:

“We zijn wat we herhaaldelijk doen. Excellentie is dus geen daad, maar een
gewoonte.”

Wat wordt hiermee bedoeld? Als je een vaardigheid onder de knie wil krijgen, dan zul je eraan
moeten werken… Iedere dag! Neem het bijvoorbeeld op als een taak op jouw to do lijst en zorg ervoor dat het een belangrijk onderdeel van jouw planning is.

 

19. Elk obstakel is een kans om te leren
Je wordt geconfronteerd met teleurstelling, ontmoediging, verwarring en gebrek aan inspiratie. Als je je inspant om al deze obstakels te overwinnen, groei je uit tot de toegewijde persoon die je altijd al wilde zijn.

 

2. Regel een woordenboek

Natuurlijk kun je ook een online woordenboek zoals op www.vandale.nl gebruiken, maar je hebt ook een gedrukt woordenboek nodig dat je gebruikt als je uit boeken studeert. Bij sommige tentamens mag je woorden opzoeken, maar dan natuurlijk alleen in een woordenboek. Als vuistregel geldt dat als je woord niet weet, je het in een paar minuten moet kunnen opzoeken.

 

4. Leer van verschillende media
Lees relevante artikelen, tijdschriften en boeken, woon seminars bij, bekijk tv-documentaires en haal studieboeken uit de niche van je interesses. Je kunt zelfs luisteren naar educatieve podcasts en YouTube-video’s over dit onderwerp bekijken, die meestal gratis zijn. Experimenteer dus met verschillende media en concentreer je op het medium dat je het meest inspireert. Beperk je echter niet tot één enkele kennisbron; zorg ervoor dat je experimenteert en profiteert van informatie in alle vormen.

 

 

6. Praat met experts
Zelfstudie – “Als je de vrije wil uit het onderwijs haalt, verandert dat in scholing.” – John Taylor Gatto

Je kunt veel leren van zinvolle gesprekken. Zoek mensen die deskundig zijn op het gebied van jouw interesses en stel vragen. Er gaat niets boven één-op-één communicatie met inspirerende mensen. Als je het onderwerp echt onder de knie wilt krijgen, zoek dan een mentor en vind een manier waarop deze persoon je door het proces heen kan leiden.

 

8. Ga er niet van uit dat alles wat je leest waar is.
Zelfs als je de meest relevante bronnen vindt om te bestuderen, kun je er nooit van uitgaan dat de dingen die je leest 100% waar zijn. Wanneer je verschillende studiematerialen gebruikt, kunnen sommige in tegenspraak zijn met de dingen die je al weet. Zorg ervoor dat je het probleem tot op de bodem uitzoekt door een diepgaand onderzoek uit te voeren.

 

10. Maak van leren een levensstijl
Naarmate je meer kennis opdoet en je begint te begrijpen hoe de dingen werken, verlies je misschien je concentratie. Laat dat niet gebeuren! Stel kritische vragen en ontdek elke dag nieuwe dingen. Je kunt dit op verschillende manieren doen:

  • Daag jezelf uit om dagelijks te lezen.
  • Schrijf elk interessant idee of stukje informatie op dat je tegenkomt.
  • Luister naar podcasts terwijl je rijdt, klusjes doet en boodschappen doet. Je kunt gemakkelijk uren aan informatieverpakking consumeren door deze ene simpele gewoonte op te bouwen.
  • Doe een deep-dive van elk onderwerp door video’s te bekijken op YouTube.
  • Maak er een punt van om één nieuw ding te leren of om elke dag 1% beter te worden in een vaardigheid.

 

 

12. Krijgen informatie van nieuwsaanbieders
In plaats van verschillende websites te volgen, kun je op de hoogte blijven van de trends als je nieuwsgroepen zoals Google News volgt.

 

 

14. Stel doelen
Het is belangrijk om een gewoonte te ontwikkelen om te leren. Daarom moet je maandelijks en dagelijks doelen stellen en jezelf motiveren om deze te bereiken.

 

 

16. Geef les
Als je een bewijs wilt dat je genoeg kennis hebt opgedaan, begin dan met lesgeven. Je kunt privéleraar worden, een online cursus aanbieden of zelfs een boek over het onderwerp schrijven. Er zijn geweldige gratis tools voor het schrijven van cursussen die je kunt gebruiken om andere mensen te helpen met het leren van de dingen die je weet.

 

 

18. Maak aantekeningen
Houd een dagboek bij dat je herinnert aan alles wat je graag leert. Schrijf over alle realisaties en doelen!

 

 

20. Zeg JA tegen nieuwe ervaringen
Omdat je de vrijheid hebt om je eigen leerstijl te ontwikkelen, moet je wat extra energie steken in deze reis. Schrijf een blog, leer andere mensen kennen, of vind een manier om alles wat je leert te implementeren in je reguliere opleiding of in de baan die je hebt.