Rekenen

Meten en meetkunde

Meten is weten! Hoe weet je nou hoe je moet meten? Best handig om te kunnen, bijvoorbeeld om te berekenen hoeveel vloer of behang je nodig hebt. Of om te weten hoeveel liter water er in je ronde bubbelbad gaat. In deze module gaan we een stapje verder. De onderdelen ruimtelijke meetkunde en vlakke meetkunde hebben we zelfs opgedeeld in twee onderdelen. Zo komen ook onderwerpen als vergroting en verkleiningen, plattegronden en de stelling van Pythagoras aan bod. En nog belangrijker; deze module helpt je ook te slagen voor je rekentoets op de PABO!

Basisbewerkingen

Als je bepaalde basisberkeningen gestandaardiseerd hebt, dan kom je sneller tot een logisch antwoord op bepaalde rekenvragen. Misschien is het antwoord niet altijd helemaal goed, maar omdat je goed kunt schatten kom je toch heel dichtbij! Bij kolomsgewijs rekenen worden de getallen van een som bijvoorbeeld eerst gesplitst. Dat geeft overzicht en telt alles snel bij elkaar op! En nog belangrijker; deze module helpt je ook te slagen voor je rekentoets op de PABO!

Getallen en getalsrelaties

Mijnheer Van Dale Wacht Op Antwoord. Dat ken je vast nog wel. Vergeet het maar weer! Deze regel gaat inmiddels niet meer op. De juiste manier leer je in deze module. En wat zijn priemgetallen ook alweer? Een interessantere vraag is misschien: wat is het nut ervan? Nou, priemgetallen worden gebruikt voor het versleutelen van allerlei online informatie. Ook bij WhatsApp! Iets met onkraakbare codes ofzo, wij begrepen het ook niet helemaal. Gelukkig is deze module niet van dit hoge niveau. Maar “gewoon” kennis hebben van priemgetallen is ook niet verkeerd. En nog belangrijker; deze module helpt je ook te slagen voor je rekentoets op de PABO!

Verhoudingen en verbanden

Het gebruiken van verhoudingen en verbanden helpt je bij alledaagse handelingen. Alleen al in de supermarkt vraag je het je ongetwijfeld wel eens af; welk product in welke verpakking is in verhouding nou het goedkoopst? Ook helpt het je een inschatting te maken. Hoe hoog is de Eiffeltoren? Vaak heb je niet meteen het antwoord, maar in verhouding tot het vrijheidsbeeld; hoger of lager? Onder dit kopje vallen ook percentages en kommagetallen. Nuttige informatie voor wanneer je huurtoeslag moet berekenen, de hypotheekrente aftrek of de rente over je stufie! En nog belangrijker; deze module helpt je ook te slagen voor je rekentoets op de PABO!